Pazartesi

6.sınıf dörtel yayınları matematik çalışma kitabı sayfa 105 ile sayfa 131 arasındaki tüm sayfaların cevapları

6.sınıf dörtel yayınları matematik çalışma kitabı sayfa 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 cevapları
 
GERİ       DEVAMI

















































 
Lozan Antlaşması'nın maddeleri nelerdir?
Suriye Sınırı: 1921 Ankara Antlaşması esas alınmıştır. Hatay millî sınırlar dışında kalmış ancak Atatürk'ün ölümünden sonra Hatay ana vatana katılmıştır (1939). Batı Sınırı: Mudanya Ateşkesi'nde belirtildi­ği gibi çözülmüştür. Meriç Nehri iki devlet arasında sınır kabul edilmiştir. Irak Sınırı: İngiltere, Musul'u bırakmaya yanaşmayınca Türkiye ile ingiltere arasın­daki bu sorun daha sonra yapılacak ikili gö­rüşmelere bırakılmıştır. (Irak Sınırı Sorunu Lozan'da çözümlenmemiştir.) Adalar: Gökçeada (imroz), Bozcaada ve Tavşan adaları dışındaki Ege adaları Yunanistan'a bırakılmıştır. Anadolu kıyı­larına yakın olan adalarda Yunanistan si­lah ve asker bulundurmayacaktır. (Midilli, Sakız, Sisam) Rodos dâhil Onikiada ve Meis adası italya'ya devredilmiş, Kıbrıs da ingiltere'ye bırakılmıştır.
Boğazlar: Boğazlar, başkanı Türk olan uluslararası bir komisyon tarafından yöne­tilecek ve Milletler Cemiyetinin denetiminde olacaktır. Türkiye Boğazların her iki yaka­sında asker bulundurmayacaktır. Ticaret gemileri serbestçe geçebilecek, savaş ge­milerinin geçişi Türkiye tarafından sınırlan­dırılabilecektir. İstanbul ve Boğazlar, ant­laşmanın onaylanmasından altı hafta sonra itilaf Devletlerince boşaltılacaktır. (Boğazlar Sorunu Lozan'da çözümlenememiştir.) Azınlıklar: Türk vatandaşı olarak Türkiye Devleti'nin güvencesi altında bulunacak­lardır.
Nüfus Mübadelesi: Batı Trakya Türkleri ile imroz, Bozcaada ve istanbul Rumları dışın­da kalan nüfus yer değiştirecektir.
Kapitülasyonlar: Hiç taviz verilmeden çö­zülmüş ve kapitülasyonlar kesin olarak kal­dırılmıştır Yabancı Okullar: Türkiye'deki bütün yaban­cı okullar, Millî Eğitim Bakanlığının koyaca­ğı esaslara göre eğitim - öğretim yapacak­lardır.
Osmanlı Borçları: Osmanlı Devleti'nin aldı­ğı borçlar 1854'den sonra Osmanlı toprak­ları üzerinde kurulan devletler arasında yüz ölçümü esas alınarak paylaştırılacaktır. Rum Patrikhanesi: Türkiye, Patrikhanenin yurt dışına çıkartılmasını istemiş fakat bu kabul edilmemiştir. Fener Rum Patrikha­nesinin Türk Hükümetinin kanunlarına uy­ması şartıyla istanbul'da kalmasına karar verilmiştir. Patrikhane evrensel olmaktan çıkarılmış, siyasi hakları alınmış ve dünyevi işlerine son verilmiştir. Savaş Tazminatı: Yunanistan, Anadolu'da yaptığı büyük tahribatın bedeli olarak Kara­ağaç ve Bosnaköy'ü Türkiye'ye bırakmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder